Japanin hintataso

Japanilla on edelleen maine erityisen kalliina maana, jopa maailman kalleimpana. Tämä mielikuva on kuitenkin monilta osin vanhentunut, ja lienee perua 80-luvulta jolloin maan talous kasvoi kohisten nostaen myös hinnat pilviin. Sen jälkeen talouskasvu Japanissa on ollut pitkään hidasta tai taantuvaa, ja myös inflaatio maltillista.

Nykyisin Japanin hintataso vertautuu suurelta osin muihin korkean elintason maihin, Suomen näkökulmasta maa on jopa edullinen kustannuksiltaan.

Japanin rahayksikkö jeni (JPY,  ¥) on ollut kurssiltaan alle 0,01 euron eli yhden sentin luokkaa. Tätä kirjoittaessa kesällä 2020 kurssi on noin 0,008 euroa. ¥1000 on siis noin 80€. Karkea nyrkkisääntö mitä matkailijat ovat joskus käyttäneet on ottaa jenihinnoista kaksi nollaa pois, tosin nykyisin hinnat ovat hieman tätä edullisempia euromaasta tuleville.

Japanissa, kuten tietenkin monissa muissakin maissa, pääkaupungin hintataso on muuta maata korkeampi. Tämä koskee etenkin majoitusta. Tokion keskustassa pienetkin hotellihuoneet ovat kalliita, mutta muualla Japanissa hotellimajoituksia löytyy alle 50€/yö. Maassa on useita liikematkustajille suunnattuja budjettihotelliketjuja kuten APA ja Toyoko Inn.

Matkustaessa Japanin kuuluisat luotijunat eli Shinkansenit ovat lippuhinnoiltaan varsin kalliita. Maata kiertävän kannattaa ehdottomasti tutustua junapassiin eli Japan Rail Pass-lippuun, joka sallii käytännössä rajoittamattoman (eräin poikkeuksin) junamatkustamisen voimassaolon ajan.

Yksittäisiin pidempiin siirtymiin lentoliput voivat olla edullisempi vaihtoehto. Maassa toimii useita halpalentoyhtiöitä. Kaupunkien väleillä kulkee myös runsaasti busseja jotka ovat junaa halvempia.

Paikallisliikenteessä suurkaupungeissa metrot ovat edullisia ja niihin saa myös päivälippuja. Taksit sen sijaan ovat erittäin kalliita, vaikkakin laadukkaita palvelutasoltaan.

Ruoan hintataso riippuu luonnollisesti mieltymyksistä. Hedelmät ja vihannekset ovat perinteisesti olleet verrattain kalliita. Edullisimmin ruokaa saa katukeittiöistä ja ramen-ravintoloista. Pikku marketeista kuten 7-eleven löytyy runsaasti takeaway syömistä kohtuuhinnalla. Suursyömäreiden kannattaa tutustua buffetteihin, jotka Japanissa tunnetaan nimellä baikingu, eli viikinki!

Alkoholiverotus poikkeaa rakenteeltaan monista muista maista. Varsinainen olut on suhteellisen kallista, mutta happoshu, eräänlainen ”oluenkaltainen” juoma edullisempaa, vero nimittäin riippuu maltaiden määrästä. Mainetta saavuttaneen japanilaisen viskin hinta on nousussa, varsinkin iäkkäämpien tisleiden.